Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,431

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

118 Pati Di Tawau Dihantar Pulang Ke Negara Asal

4:10pm 25/06/2016 Pak Roshan 398 views Berita Pilihan,Kota Kinabalu,Mutakhir,Tempatan
gambar arkib SayangSabah

gambar arkib SayangSabah

TAWAU – Sebanyak 118 Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) warga Indonesia yang ditahan di Pusat Tahanan Sementara (PTS) Tawau dihantar pulang ke negara asal mereka kira-kira pukul 5 petang, semalam.

Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Tawau, Asparinah Mohd Zain berkata kesemua PATI masing-masing 86 lelaki dewasa, 31 wanita dewasa dan seorang kanak-kanak lelaki itu dihantar pulang menerusi feri yang bertolak dari Kompleks Pemeriksaan Kastam dan Imigresen, di sini.

“Tindakan menghantar pulang PATI ini adalah kali ke-20 dilakukan sejak Januari tahun ini dan penghantaran terakhir sebelum Aidilfitri,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Asparinah berkata mereka adalah PATI yang ditahan dalam operasi bersepadu dijalankan jabatan imigresen selain serahan daripada pihak polis dan mereka yang tinggal melebihi tempoh masa ditetapkan.

Kesalahan dilakukan PATI terbabit adalah di bawah Seksyen 6(1)(c) iaitu tidak memiliki dokumen perjalanan sah dan Seksyen 15 (1)(c) iaitu tinggal melebihi had ditetapkan. – BERNAMA

Apa Komen dan Pendapat Anda